Tegenwoordig gaan we bijna allemaal naar de kapper alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Maar hoe is de kapper eigenlijk ontstaan? De kapperszaak heeft een boeiende geschiedenis die zich door de eeuwen heen heeft ontvouwd. Van eenvoudige schaar en scheermes tot moderne stylingtools, de evolutie van de kapper heeft lang geduurd, maar is in korte tijd snel ontwikkeld.
Dit artikel werpt een blik op de geschiedenis van de kapper.
Haren knippen bestaan al heel erg lang, maar niet op de manier die wij kennen. Mensen knipte vroeger hun haren niet aangezien de moderne schaar nog niet was uitgevonden, ze sneden het haar door door middel van scherpe stenen en oesterschelpen. De oude Egyptenaren hadden vaak een kaal hoofd om zo vlooien en matten te voortkomen in het haar, maar de farao’s hadden vaak wel bossen haar, dit haar werd onderhouden door bediendes voor verschillende ceremonies. Tijdens de tijd van de Grieken en Romeinen waren er geen kappers, maar al wel dingen die er op leken. Zo waren er verschillende manieren om het haar te knippen, kammen en krullen.
In de middeleeuwen was de eerste variant van kappers te vinden onder de naam “Barbier-chirurgen”. Dit waren mannen die ingrepen deden met verschillende instrumenten. Ze trokken bijvoorbeeld tanden eruit of maakte wonden dicht. De ingrepen vonden niet vaak plaats waardoor de chirurgen ook een andere baan erlangs moesten doen, ze deden dan vaak de baarden van mannen scheren of haren knippen. Het beroep was gekoppeld tot pas in de 15e ze allebei als los beroep werden erkend. Een leuk weetje is dat de ronddraaiende blauw en witte palen, die buiten de kappers en barbers hangen, vroeger het symbool was voor barbier-chirurgen.
Naarmate verder in de tijd begonnen vrouwen hun haar steeds minder bedekt te dragen, hierdoor moesten ze hun haar beter bijhouden. De barbieren knipte alleen mannen waardoor vrouwen hun haar vaak lieten knippen door dienstmeisjes of slaven. Pas in de 17e eeuw ontstonden er door Frankrijk de eerste salons waar mensen hun haren konden laten knippen, ook vrouwen. De eerste echte kapper was een fransman genaamd “Monsieur Champagne” die een salon had in Parijs. De kapper was echter een grote luxe en alleen de rijkste mensen van de stad konden het betalen.
De professionele kappers die we nu kennen bestaan pas sinds de 18e eeuw. Er werden over heel de wereld kappersscholen geopend waardoor het een erkend vak werd, ook kwamen er meer eisen waar een kapper aan moest doen als ze het vak wouden beoefenen. Er waren veel regels, maar kappers hadden verder geen papieren nodig, dit kwam pas in de 19e eeuw. Kappers moesten toen in het bezit zijn van papieren over bijvoorbeeld hygiëne om het vak mogen uit te oefenen.
Kappers zijn sinds de 20e eeuw sterk gegroeid in populariteit en ook de gewone burgers konden er gebruik van maken. Westerse kapsels kregen door de kappers de vertegenwoordiging over heel de wereld. Aziaten en Afrikanen deden jaren lang afstand van hun eigen traditionele kapsels om de schoonheidsidealen van de westerse over te nemen. Pas sinds een aantal jaar hebben ze de traditie weer omarmt en afstand gedaan van de westerse haar cultuur.