Evolutie van haarstijlen 

Haar en haarstijlen zijn niet zomaar een fenoneem, het is een symbool van tijd en cultuur. De manier waarop we ons haar stylen heeft een opvallende evolutie doorgemaakt door de jaren heen, wat laat zien hoe trends en tradities veranderen. In vroegere tijden, zoals de jaren '50 met de opkomst van de pompadour en de rock-'n-roll-look, tot de meer ingetogen stijlen van de jaren '90, waar grunge de boventoon voerde, is haar altijd een uitdrukking geweest van de tijdsgeest.

Evolutie van haarstijlen

Voor Christus

Ja, voor deze geschiedenis les gaan we helemaal terug naar 24000 jaar voor christus. Mensen zijn al eeuwen bezig met haar en rond 24000 voor christus is dan ook bewezen dat mensen hun haren deden vlechten in zeven verschillende vlechten, dit omdat het nummer zeven toen als een geluksgetal werd gezien. Van 4000 jaar voor christus heeft men verschillende haarspelden en kammen gevonden die gebruikt werden voor haar, mensen “knipte” toen hun haren door middel van een mes. Door middel van kleurstoffen uit vruchten konden mensen hun haren kleuren waardoor ze in 3000 voor christus hier al mee experimenteerde. In de tijd van de Grieken was het de trend om lange haren te hebben als vrouw, die je in losse krullen lot liet hangen. De Romeinen gebruikte in die tijd veel goudstof om hierdoor het haar lichter te laten lijken dan het was.

Na Christus tot 1500

In de periode tot 900 jaar na christus werden er vooral veel haarversieringen gebruikt door mensen. Linten, gouden draden en hoedjes waren zeel populair. In deze periode gingen ook veel mensen hun haren weer vlechten. Dit speelde tot 1250 wanneer de kerk bekend had gemaakt dat vrouwen hun haren niet in het openbaar mochten laten zien, hierdoor hadden vrouwen hun haar bedekt en vaak een hoed of een sluier om. Raar genoeg kwam na deze periode van haar dat niet gezien mocht worden een periode waarin het juist gezien moest worden. Haren werden zo hoog mogelijk opgestoken of er werd gebruik gemaakt van frames en pruiken, met zo veel mogelijk versieringen als parels, edelstenen en linten. Een vrouw deed haar haar alleen los in het eigen huishouden aangezien het werd gezien als iets kwetsbaars. 

1500 tot 1900

Pas vanaf 1789 gingen vrouwen hun haren in scheidingen dragen, ze hielden deze op hun plek met verschillende linten waarmee de scheidingen in allerlei vormen getrokken werden. Pas in 1850 kwam de simpele middelscheiding in met een subtielere haarstijl. Vrouwen droegen hun haren weer omlaag in plaats van omhoog en ook werd het populairder om naar een kapper te gaan. Hierna werd er steeds meer nagedacht over meer praktische kapsels. Ook kwamen er steeds meer technologieën omhoog, zo werd in 1900 de eerste droogkap op de markt gezet en kwam er voor de heren de elektrische tondeuse. Hiernaast kwamen er ook producten voor de haren te verven en werd het wassen en verzorgen van je haar meer gepromoot.

1900 – tot nu

In de 20ste eeuw zijn er veel nieuwe producten ontwikkeld voor de haren. Zo werd rond 1900 het permanenten van haren ontdekt waardoor veel vrouwen hun kapsel in korte krullen droeg. Vanaf 1940 gingen vrouwen weer over na lange haren, de vrouwen die moesten werken deden haarnetjes in voor hygiëne en gemak. Vanaf de jaren 60 en 80 gingen vrouwen steeds meer experimenteren met haarlak en styling tools. Zo werd bijvoorbeeld de wafel tang geïntroduceerd zodat je golven kon maken en je haar kon touperen tot een grote volume bos. Mensen vinden het leuk om te kijken wat beroemdheden doen om te kijken wat de laatste trends zijn. Tegenwoordig zijn haartrends elk jaar anders, zo was het een tijd geleden in om je haar in een zij scheiding te dragen en nu is het weer een trends dat deze in het midden zit. De haarkleuren die in de 21ste eeuw in zijn zijn vooral de natuurlijke tinten zoals bruin, zwart en blond. Maar denk ook zeker aan de high- en low-lights, de balayage en nog meer. Voor de mensen die meer pit in hun haren willen zijn nu ook alle kleuren die je kunt bedenken te verkrijgen op de markt.
 

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Bekijk ook eens